Wat is Kebucha
Kebucha is een allergeenvrije versterkende probiotica-drank. Het bestaat uit koud gebrouwen groene thee (voor de antioxidanten), appel, citroen, suiker en waterkefir. Alles van biologische oorsprong. In de Fermenteerfabriek in Apeldoorn maken Arja&Bert deze gezonde frisdrank op ambachtelijke wijze. Er komt geen machine aan te pas. Wel miljoenen personeelsleden: de micro-organismen in de waterkefir.
Natuurlijk proces
Kebucha is een levend drankje. Bacteriën en gisten zetten de suikers die ze tegenkomen om in melkzuur en koolzuur. Temperatuur en tijd zijn van invloed op het uiteindelijke resultaat. Als de Kebucha wat langer mag doorrijpen, dan wordt het zuurder en komt er steeds meer koolzuur in. Als je Kebucha heel jong drinkt, dan zit er nauwelijks prik op en smaakt het wat zoeter. Het suikerpercentage van Kebucha is sowieso lager dan 2%, maar hier kun je zelf nog mee ‘spelen’. In de koeling rijpt Kebucha nog wat door, maar dat gaat relatief langzaam. Bij hogere temperaturen gaat dat sneller. De druk kan dan aardig oplopen. Je begrijpt nu meteen waarom Kebucha in gerecyclede kunststofflessen geleverd wordt. Kebucha is heerlijk als koele frisdrank. Als je de Kebucha op kamertemperatuur wilt drinken, laat je hem buiten de koeling staan. Je kunt de dop dan een beetje losdraaien, zodat de overtollige druk gewoon kan ontsnappen.
Hoe smaakt Kebucha
Veel mensen die Kebucha voor het eerst ervaren, doet het in de verte aan wijn of gistend bier denken. Dat is ook wel logisch, want er zijn bacteriën en gisten aan het werk. Alcohol ontstaat er niet of nauwelijks (hooguit ½% net als in vruchtensappen), dus iedereen kan het drinken. Door dagelijks een limonadeglas Kebucha te drinken, help je je spijsvertering een handje. Mensen verteren kun voeding doordat ze bacteriën in hun darmen hebben. Heel vaak is het darm-microbioom (vroeger: darmflora) uit balans. O.a. omdat de voeding die wij westerlingen eten, veel te steriel is. Je darmen krijgen nauwelijks nog bacteriën toegevoegd en het is daarbinnen ‘armoe troef’.
Hoeveel moet ik ervan drinken
Een limonadeglaasje per dag is voldoende om je darmbacteriën aan te vullen. Meer mag, maar is niet nodig.
Waar kan ik Kebucha kopen
Kebucha is verkrijgbaar in twee smaken: citroen en vlierbes. Het wordt geleverd in flessen van 1 liter. Voor de horeca zijn er ook flesjes van 0,33 liter.
Je kunt Kebucha kopen in de Fermenteerfabriek in Apeldoorn. In het oud-industriële pand van de Nettenfabriek aan de Spoorstraat 27b in Apeldoorn.